Lessen (privé en in groep)


Bij Ruben kan je terecht voor lessen in onder andere slagtechniek, arrangeren, muziektheorie en harmonieleer.

 

Ruben is als docent verbonden aan

  • De Dirigentenwerkplaats Utrecht: Basiscursus Koordirectie, Basiscursus Vocal Pop & Jazz, de Arrangeercursus en diverse lesdagen
  • De Ward Swingle Cursus (samen met Tijs Krammer): een zomercursus koordirectie licht vocaal met o.a. koordirectie- en arrangeerles, repeteertechniek, solfège & diverse workshops.

Arrangeerles

Arrangeer je zelf ook? En/of wil je eens wat arrangeerles, of feedback op jouw arrangement(en)? Neem contact op voor privélessen, of schrijf je in voor de arrangeercursus van De Dirigentenwerkplaats Utrecht!

 

Muziekles voor zangers (lees hier verder)

Voor koorzangers die eigenlijk wel wat meer van muziektheorie zouden willen weten.

 

Twee keer per jaar geef ik lessen in Muziektheorie en Van blad zingen. Deze korte cursussen (3 online lessen van een uur) zijn helemaal toegespitst op het zingen in koor. Oftewel, ze geven je de basis mee die voor jou als koorzanger bruikbaar is, met praktijkvoorbeelden en oefeningen. Het gaat om deze drie cursussen:

  • Muziektheorie 101
  • Muziektheorie 201 (als je 101 hebt afgerond of de kennis van 101 al hebt)
  • Sneller van blad leren zingen

“Het leukste aan Rubens workshop arrangeren was dat ik thuis met mijn jas nog half aan, meteen achter mijn piano ging zitten om te componeren en arrangeren. Dan heb je een idee van wat zijn manier van kennisoverdracht in een dag met je kan doen.”

Hildegard van Nylen

"Het is erg bijzonder hoe Ruben als vakkundige dirigent theorie en praktijk kan laten samensmelten tot een leerzame workshop. Hij weet de uitdagingen van het arrangeren feilloos te ontmantelen en zijn passie voor het arrangeervak zorgt ervoor dat je elke minuut geboeid blijft."

Lisa Donkers

 

"De workshop heb ik als zeer prettig ervaren. Ruben laat iedereen in zijn/haar waarde voor wat betreft de muziekervaring. Arrangementen worden besproken en gezongen waardoor de tijd vliegt en zo'n workshop te snel voorbij gaat. Je wordt als het ware bevangen door het arrangerenvirus en wilt alleen nog maar meer daarover leren."

Maria Leeyen